Co mají společného francouzští šneci a české Vánoce? Překvapivě hodně. Ačkoliv si dnes tuto na pohled exotickou pochoutku spojujeme hlavně s francouzskou kuchyní, šneci byli na našem území velmi oblíbení. A do módy se zase vrací.
Kuchařka Magdalény Dobromily Rettigové zná šneky na několik způsobů. Proslulá kuchařská hvězda devatenáctého století však nebyla první, kdo šneky připravoval. Ti se podle dochovaných pramenů na našem území jedli už od šestnáctého století, přičemž se zprvu jednalo spíše o jídlo chudých. Nebylo nijak složité si je opatřit a navíc šneci splňovali podmínky postního jídla, čímž byla jejich cesta na vánoční stůl připravena.
Obrovského úspěchu měl tento pokrm za první republiky, kdy už byli šneci etablovaným vánočním jídlem a konzumovali se na Štědrý den v restauracích i v domácnostech, obvykle jako předkrm. Před pár lety se začaly české restaurace k této tradici vracet a nyní už je můžete najít nejen ve vánočních nabídkách. V Praze například tradiční šneky po burgundsku s bylinkovým máslem nabízí francouzské restaurace La Gare a Red Pif, Café Savoy ze sítě Ambiente nebo překrásná secesní Café Imperial, kam jsme na ně také vyrazili.
A jaké jsou výhody konzumace šneků? Jedná se o výživově velmi hodnotný pokrm s vysokým podílem bílkovin a minimem tuku. Jejich maso je jemné a lahodné, právě v přípravě s bylinkovým máslem jeho chuť krásně vynikne. Budete se letos inspirovat?
V Café Imperial jsem měla na sobě hnědé úpletové midi šaty a kostkovaný dvouřadý blejzr.