Materiály na léto: Vsaďte na vzdušnost a přírodní vlákna

Meteorologické léto nastalo prvního června, na to astronomické si ještě pár dní počkáme, letní šaty a halenky už ale ve skříních čekat nechtějí a vysloveně volají, ať už je konečně vytáhnete. Jaké materiály se vám budou v teplých dnech nosit nejlépe? Vsaďte na přírodních vlákna.

Bavlna, viskóza, len, tencel. Tahle čtveřice vám v létě pomůže důstojně přežít parné dny. Jedná se o přírodní tkaniny, které jsou na rozdíl od těch syntetických prodyšné, nedráždí kůži a jsou také biologicky rozložitelné.  

Bavlnu není třeba představovat, jedná se o základní oděvní materiál, který při praní a žehlení snese vyšší teploty. Vlákna bavlny se vyrábějí ze semen bavlníku, čím delší vlákna jsou, tím kvalitnější je výsledná tkanina. Při vybírání bavlněných výrobků doporučujeme sáhnout po těch s vyšší gramáží - vydrží vám v šatníku nepoměrně déle, nežmolkují a dobře drží tvar, což velmi snadno poznáte na tričkách. Na eshopu nabízíme kvalitní bavlněná trička značky Nathael Paris (Kopretiny, Panna cotta) a Smart and Joy (pruhovaná trička). 

Viskóza se v posledních letech dere do popředí, její výroba je totiž méně nákladná než výroba bavlny. V Americe se pro ni někdy používá název rayon. Vyrábí se sice synteticky, ale z přírodní látky - celulózy, která se obvykle získává ze dřeva. Tato lehká tkanina se hojně používá na letní šaty, protože je prodyšná a pohodlná. Není tak pevná jako bavlna a při praní i žehlení s ní musíme zacházet šetrněji, aby nám vydržela co nejdéle a nevytahala se, za mokra ji například nedoporučujeme ždímat. Z viskózy u nás na eshopu najdete většinu letních šatů - dlouhé červené, dlouhé květované, bílé vyšívané, košilové zelené a další a další. 

Tencel, jiným názvem lyocell, je hladká měkká tkanina vyrobená z eukalyptového dřeva. Svou strukturou je podobná viskóze, která se také vyrábí z dřevěné buničiny, je ale odolnější a pevnější a jeho výroba je šetrná k životnímu prostředí. Má lepší absorpční vlastnosti než bavlna, tudíž dobře odvádí pot - na kůži tak ani v horku nebudete mít nepříjemný pocit vlhkosti. Při praní tencelu se mějte na pozoru - teplota nesmí přesáhnout 30 ºC, vždy perte na šetrný prací program, jinak by se vám vlákna mohla polámat. Se střední teplotou si budete muset vystačit i při jeho žehlení. Na eshopu z tencelu nabízíme například tmavě modré kalhoty cullotes nebo zelené propínací šaty

Při koupi oblečení ze lnu obvykle musíme sáhnout hlouběji do kapsy. Společně s vlnou se řadí mezi nejtradičnější oděvní materiály v Evropě a v posledních letech se opět dostává do popředí. Látka vyrobená ze lnu setého je pevná a trochu hrubší než bavlna, je velmi odolná a při praní snese i vyšší teploty. Není ale potřeba ji prát tak často, běžně postačí lněné šaty vyvěsit na ramínko a nechat vyvětrat, len má totiž samočistící schopnosti. Lněnou novinkou na našem eshopu jsou dlouhé bílé šaty s puntíky.

A jaké jsou nevýhody přírodních látek? Budete je muset žehlit. Obzvlášť viskózové šaty se bez žehličky neobejdou, ať chceme či ne. U lnu se naopak lehká pomačkanost očekává, neboť je to jeho přirozená struktura. A jaký přírodní materiál si na léto vyberete vy?