Francouzské Velikonoce

Oslavy Velikonoc ve Francii mají s těmi našimi hodně společných rysů, ostatně, jedná se o nejvýznamnější křesťanský svátek, kterým si připomínáme Kristovo ukřižování a následné zmrtvýchvstání. Ve světské rovině dnes k Velikonocům patří vajíčka, jehněčí maso a čokoláda, některé aspekty však přece jen překvapí. Jak tedy slaví svátky jara Francouzi?

Datum Velikonoc ve Francii se od toho našeho neliší. I pro Francouze je nejvýznamnějším dnem Velikonoční pondělí, které je státním svátkem (narozdíl od Velkého pátku, který je ve Francii pracovním dnem). 

Co se týče svátečních jídel, hlavním pokrmem je jehněčí maso. U slavnostně prostřených stolů plných jarních květin se k obědu tradičně podává jehněčí kýta a pokrmy z vajec, na které jsou Francouzi odborníky - vajíčkové omelety, vajíčkové aspiky, plněná vejce a podobně. Francouzi z jižní části země pečou tradiční sladkou velikonoční briošku nazvanou Moana, zatímco v Alsasku dominuje velikonoční beránek.

Lidé v rodině a přátelé si také předávají drobné dárky. 

Tak jako ve Spojených státech, Velké Británii a Německu se i ve Francii pořádá “lov velikonočních vajíček”. Čokoládová vajíčka, slepičky, kuřátka, zajíčci, či zvony (o těch později) se poschovávají v parcích nebo zahradách, kde je následně děti hledají a sbírají. Dříve se takto schovávala opravdová vařená a zdobená vejce, tento zvyk však pomalu ustupuje a nyní dominuje čokoláda, a to ve větším než malém množství. 

Narozdíl od Německa nebo Anglie ale vajíčka pro děti v zahradě nenechal velikonoční zajíček, ale velikonoční zvony. Proč právě zvony? Podle katolické tradice odlétají na Zelený čtvrtek všechny zvony do Říma, kde jim papež požehná. Od čtvrtka do soboty proto ve Francii není slyšet žádné vyzvánění zvonů. O velikonoční neděli ráno se zvony z Říma vracejí a hlasitým zvoněním oznamují Kristovo vzkříšení. Cestou zvony rozhazují do zahrad dětí nejrůznější sladkosti a jejich vyzvánění je signálem, na který se děti vydávají na lov. 

Ať už vám o letošních Velikonocích nadělí čokoládu zvony, zajíček, nebo si ji vykoledujete s pomlázkou, přejeme vám, ať chutná co nejlépe!