Dark academia: Z univerzitní knihovny do šatníků městských intelektuálů

Venku je hustá londýnská mlha. Odpoledne pršelo, ostatně ve městě na Temži není déšť nic neobvyklého. Za chvíli se rozsvítí lampy pouličního osvětlení, které pokryjí nábřeží mléčným světlem. Chlapec a dívka za tlustými zdmi knihovny ale ubíhající čas nevnímají. Jsou zabráni do školního projektu a vytahují z vysokých polic jeden tlustý svazek za druhým. 

Je to právě prostředí britských a amerických prestižních univerzit, kde se zrodil hit Dark academia, pod kterým se na sociálních sítích sdružují celé komunity. Estetika, které je nyní plný Pinterest, se do podzimní a zimní nálady dokonale hodí. Univerzitní móda neboli “preppy styl” je oblíbený dlouhodobě, v dark academia podání je však poněkud temnější, s důrazem na těžké tkaniny a tmavé barvy. Je dost pravděpodobné, že jeho základní kousky už ve skříni dávno máte - vyžívá se v dobře padnoucích vlněných svetrech a vestách, kostkovaných sukních, přiléhavých rolácích, cigaretových kalhotách, manžestru, trenčkotech, kabátech klasického střihu nebo třeba baretech. Vybírejte ty v zemitých tónech, kterým kraluje hnědá a béžová, k sukni a šatům si nezapomeňte obléknout tmavé punčochy a doplnit je vhodnými botami - šněrovací oxfordky nebo tmavá perka budou to pravé. 

Žánr Dark academia je velmi oblíbený i v literatuře. Spojuje univerzitní prostředí s detektivkou, tajemnem, záhadami a důrazem na silnou atmosféru. Jakýmsi základním dílem je Tajná historie Donny Tartt - román, který popisuje jeden rok studia pěti členů elitního univerzitního spolku (jak typické). Příznivce fantasy bude určitě bavit Devátý spolek Leigh Bardugo, která se mimo jiné proslavila sérií Griša, hořká Neopouštěj mě Kazua Ishigura nebo úžasný Piranesi od Susanny Clark. Mám dojem, že hrdinky těchto knih by se oblékaly právě do tvídových sukní a přiléhavých roláků. 

A kam takový outfit unosíte? Podobně jako příznivci stylu #darkacademia například do muzea, do umělecké galerie nebo na procházku do nejbližšího knihkupectví. 

IMG_8495

IMG_8524

IMG_8612

IMG_8607

IMG_8702