Beaujolais nouveau: Slavnost nového vína po francouzsku

Krátce po českém svatém Martinovi slaví svůj svátek i francouzští vinaři. Každoroční třetí čtvrtek v listopadu má přízvisko “Den beaujolais” a ve Francii se jedná o velmi významný den - začínají se prodávat mladá vína z odrůdy Gamay.

Dnes už se “Den beaujolais” slaví nejen ve Francii, ale napříč světem - vždyť právě francouzská vína patří ke světové špičce. Oblast Beaujolais spadá do Burgundska, a ačkoliv se znalci shodují, že beaujolais není nejlepší francouzské víno, pravděpodobně patří mezi ty nejznámější.

Mladé beaujolais se prodává v červené a v posledních letech i v módní růžové variantě. Je lehké, svěží a charakterizuje ho silná ovocná vůně a chuť. Jelikož se jedná o mladé víno, musí se vypít do půl roku od stočení do lahve, není tedy určené ke dlouhému skladování a archivování. 

Francouzi si na víno potrpí, ve spotřebě na osobu i v celkové produkci jsou dlouhodobě na nejvyšších příčkách na světě. Právě beaujolais (stejně jako víno obecně) je ale výrazným vývozním artiklem země. Velké oblibě se nové beaujolais těší například v Japonsku, kde vypijí až polovinu produkce určené pro export.

Na nové beaujolais si můžete zajít i u nás. Prozkoumejte nabídku své místní vinotéky, určitě právě bude mít pár dobrých lahví na skladě. V Praze je skvělým místem třeba francouzské bistro Le Caveau na náměstí Jiřího z Poděbrad, od 17. do 19. listopadu také probíhá Rendez Vous na Beaujolais Nouveau na adrese Dlouhá 6, pořadatelé slibují pět druhů beaujolais i francouzské speciality a  akce určitě bude stát za návštěvu. To, že Den beaujolais u nás letos vychází na státní svátek, je už jen příjemný bonus.