Den svatého Valentýna ve Francii

Den svatého Valentýna, svátku zamilovaných, se 14. února slaví i ve Francii. Aby ne, vždyť Paříži, hlavnímu městu země, se také říká “město lásky”. Ačkoliv jsou jeho oslavy i význam povětšinou velmi podobné těm našim, má svá specifika. 

Čokoláda, bonboniéry, květiny, šperky, dortíky ve tvaru srdce, romantické večeře ve dvou. Valentýna podle nedávných průzkumů slaví kolem 70 % Francouzů, a asi nikoho nepřekvapí, že je populární zejména mezi mladšími páry. Hodnota dárků je velice kolísavá, od malé pozornosti z pekárny po náhrdelníky se srdcem, záleží na nastavení a dynamice mezi partnery. 

Nečekejte ale záplavu červeně a růžově osrdíčkovaných výloh ve městech, ani obchody přecpané valentýnským zbožím. Francouzi jsou decentní a narozdíl od amerického pojetí, kdy si dárky a přáníčka vyměňují například i rodiče s dětmi nebo dobří přátelé, je Valentýn ve Francii vyhrazen pouze dospělým párům v romantickém vztahu. Pokud byste dali na Valentýna ve Francii dárek přátelům, mohlo by to být dokonce špatně pochopeno. 

S partnerem nebo partnerkou si ve Francii můžete užít speciální valentýnská menu v restauracích i kavárnách, limitované dortíky ve tvaru srdce (tuto tradici úspěšně přebírají i podniky u nás) nebo výstavy a jiné kulturní události, věnované lásce a romantice (tady by se naopak naše muzea a galerie ještě mohla inspirovat). Tak jako jinde na světě, je to také příležitost pěkně se obléct a upravit a užít si kvalitní čas ve dvou. A to nemůže žádnému vztahu uškodit. 

Co vy a svátek svatého Valentýna? Budete ho letos slavit? A máte nějaké tipy na zajímavá místa tady u nás? Napište nám!