Klasický trenčkot: Praktický kousek pro podzim a jaro

Dny se krátí a ochlazují. Dorazilo deštivé počasí, mlha a lezavo, které se ale střídá s překvapivě teplým odpoledním sluncem za jasného babího léta. Ráno máte pocit, že byste unesli i huňatý svetr, zatímco odpoledne by to leckdy bylo na letní šaty. Pokud tápete, jak se v tomto ročním období ráno obléknout, můžete sáhnout po oblíbené klasice podzimních a jarních dní - trenčkotu. 

Každý podzim se módní značky předhánějí, která připraví ten nejhezčí. Trenčkot je oblíbenou stálicí dámských i pánských šatníků, která se až na pár výjimek vrací rok co rok. Vypadá elegantně, díky variabilnímu pasu vytváří krásnou siluetu, přitom ale není “až moc” - moc naparáděný, moc okázalý, moc nóbl. Je také nesmírně praktický: jakmile přijde na déšť a vítr, jsou jeho vlastnosti neocenitelné. 

A ačkoliv ho za svůj přijaly všechny šik Francouzky, jeho původ není francouzský ani trochu: vznikl na druhé straně lamanšského průlivu. Autorem trenčkotu byl anglický oděvník Thomas Burberry, který vytvářel pánské pláště do deště už na začátku 20. století a jehož návrhy se v roce 1902 staly součástí britských vojenských uniforem. V podobě velmi blízké té dnešní ho vojáci Spojeného království nosili během první světové války, právě z té doby pocházejí pásky na ramenou, kam se daly připevnit rukavice, praktické velké kapsy a také pásky na zápěstích k těsnému stažení proti větru.

Trenčkot proslavil film. Oblékl ho Humphrey Bogart v Casablance, procházela se v něm Audrey Hepburn v Sabrině i Snídani u Tiffanyho, v černém provedení se v něm prostřílel trilogií Matrix Keanu Reeves. Jaký příběh s ním napíšete vy? 

Oblékejte ho k džínům i cigaretovým kalhotám, k úzkým sukním, které necháte vykukovat pod jeho spodním lemem, nebo pod něj schovejte celé krátké šaty. Noste ho zapnutý i rozepnutý, volně přehozený přes ramena nebo jen zlehka přepásaný - samozřejmě na uzel, v žádném případě pásek nezapínejte! Vždy dbejte o to, aby vám správně seděl v ramenou a aby rukávy sahaly přes zápěstí. Na www.zparize.cz ho nabízíme v nejklasičtější variantě: dlouhý do poloviny lýtek, ve světle béžové barvě a ušitý z pevné bavlny. 

Jak se vám líbí?