Ohlédnutí za Francouzským trhem

O třetím červencovém víkendu vrcholila v Troji tradiční akce milovníků Francie. Francouzský trh se po dlouhých patnácti letech přesunul z oblíbené Kampy do zahrad Trojského zámku. A i vzhledem k letošním vysokým teplotám se ukázalo, že to byla dobrá volba. 

Francouzský trh na Kampě byl mou oblíbenou letní akcí, jeho přesun do větších a zejména stinnějších prostor jsem však kvitovala s nadšením. Náměstí Na Kampě má skvělou atmosféru, je dobře dostupné a bezpochyby krásné, není ovšem nafukovací a během loňského ročníku už bylo (zřejmě díky sílící oblibě akce) přelidněné na úkor pohodlí. 

Působivé francouzské zahrady Trojského zámku nabídly jiný zážitek. Z ruchu města jsme se přesunuli do zeleně. Stánky s francouzskými delikatesami lemovaly dlouhou promenádu před zámkem, stolečky s posezením a také plážová lehátka pořadatelé volně rozmístili před malé hudební pódium i do stínu vzrostlých stromů ve spodní části zahrady, do které se vstupuje směrem od Vltavy. Tropický víkend ukázal, jak prozíravý to byl nápad: nedovedu si představit, že bych v takovém počasí vyrazila popíjet šampaňské a crémant na Kampu. V Troji ovšem návštěvníci i v největších vedrech polehávali pod stromy na piknikových dekách a užívali si prázdninové pohody. 

Pořadatelé navíc spojili síly s firmou Rekola, která provozuje růžové městské bicykly, a povzbuzovali hosty, aby se do Troji vydali právě na kole po přilehlé cyklostezce (o tom, jak Francouzi milují cyklistiku, si povíme zase příště). 

A co letošní trh nabídl? Báječnou atmosféru, hudbu, nezávislé vinaře, ale i proslulé šampaňské značky Veuve Clicquot, šumivé crémanty, bretaňské palačinky, šneky z Bourgogne, foie gras, sladký bar fantastické pražské kavárny Café Milleme, levandulové produkty, v Praze už vyhlášené croissanty z Nostress Bakery, sýry, uzeniny, mořské plody, zkrátka vše, po čem může srdce milovníka francouzské gastronomie toužit. 

Letos jsme se rozloučili lehkým úpalem, za rok se budeme těšit zase. Tentokrát místo šátku ve vlasech přibalím raději klobouk.

Produkty na fotkách: Zelené propínací šaty na ramínka, bílá midi sukně s červenými kvítky, hedvábný šátek, klobouk s mašlí