Módní inspirace z Netflixu

Streamovací služby nabízejí takovou záplavu seriálů a filmů, že je poměrně těžké se v ní orientovat. Pokud jednou propadnou sítem novinek, už na ně na úvodní stránce jen tak nenarazíte, a to je škoda. Někdy se totiž jedná o skryté klenoty. Vybrala jsem pro vás z nabídky Netflixu dva filmy a jeden seriál, které sice nepatří mezi novinky, zato jsou pro milovníka módy doslova pastvou pro oči. A ne, není to Emily in Paris. Tak, jako ona, by se totiž Pařížanka spíše neoblékala. 

Rebeka nebo v originále Rebecca je filmovou adaptací stejnojmenného slavného románu Daphne du Maurier, který v češtině vyšel také pod názvem Mrtvá a živá. Film byl uveden v roce 2020 a kromě napínavé zápletky s pořádně tísnivou atmosférou nabízí dechberoucí lokace a překrásné kostýmy. Hlavní hrdinka, jejíž jméno se mimochodem během celého filmu nedozvíme (na rozdíl od jména její sokyně v lásce), nosí barety (máme!), slamáky (máme!), vzdušné halenky a šaty s vázačkou (máme!), vzorované pulovry (máme!) a cigaretové kalhoty (nemáme, ale seženeme!), a vy se budete při pohledu na ty kombinace tetelit blahem. 

Poslední dopis od milence je čirá romantika na ospalé nedělní odpoledne. Odehrává se ve dvou časových rovinách, a právě hrdinka linky ze 60. let chodí oblečená jako ze škatulky a její outfity se vyznačují nadčasovou elegancí. Dobře, nemůžeme vám nabídnout její klasický chanelový kostýmek z buklé ani zaručeně pravý kožich, krémový roláček ze scény v knihovně ale ano. Hrdinka dějové linky ze současnosti zase s oblibou nosí baret, někdo by jí ale měl vysvětlit, že by si ho rozhodně neměla nasazovat tak hluboko do čela. 

Seriál Dámský gambit se držel na předních příčkách sledovanosti Netflixu poměrně dlouho, a tak vás možná neminul, i tak ale považuji za příhodně ho připomenout. Krásná Anya Taylor-Joy v něm roste od začátků v sirotčinci v bohatou šachistku světové úrovně, a je zajímavé sledovat, jak dospíváním a získáváním postavení tříbí také svůj módní styl. Právě u ní jsme se inspirovali při výběru kompletu černého svetříku s krátkým rukávem a stojáčkem a černé kolové sukně s vysokým pasem. Kostkované šaty, důraz na černou a zemité barvy, propínací kardigany šachistky Beth Harmon jsou perfektní ukázkou stylu dark academia a také francouzského stylu.