Mistři renesance v Mánesu

Dnešní víkendový tip nebude francouzský, ale italský, i tak ale věřím, že vás zaujme. Ve Výstavní síni Mánes až do 30. května probíhá výstava Mistři renesance, která na jednom místě sdružuje největší díla italských renesančních mistrů. 

Ano, všechno jsou to repliky. Přiznané, velmi kvalitní a krásné repliky, dodávám. Jak jinak, sehnat na jednu výstavu všechny originály by bylo zhola nemožné. Návštěvník Mánesu si totiž může prohlédnout například malby ze Sixtinské kaple, sochu Davida v měřítku 1:1, Monu Lisu, Madonu ve skalách nebo Zrození Venuše. Prezentovány jsou čtyři hlavní osobnosti renesančního výtvarného umění: Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Raffael Santi a Sandro Botticelli. 

Těšte se na nepřeberné množství Madon, zadumaných osvalených mužů s plnovousem, bledých krasavic s ryšavými vlasy, na znuděné andělíčky i na Adama, ležérně natahujícího prst k Bohu. Na výstavě mi chyběly podrobnější popisky děl, zato si můžete z vlastního mobilu a sluchátek poslechnout komentář, který k jednotlivým dílům namluvil Jan Přeučil. Fajn nápad, já bych ale stejně dala přednost tištěným tabulkám vedle obrazu, které bych si mohla přečíst v klidu a vlastním tempem. V tomto ohledu jsem poněkud konzervativní. A ještě jedna nevýhoda: po výstavě pravděpodobně dostanete chuť si zajet do Florencie, do Říma a do Louvru, a tu krásu si prohlédnout i v originále. 

Výstava má otevřeno každý den od 9 do 19 hodin, za základní vstupné zaplatíte na webu 380 Kč. 

A pokud by vám Francie přece jen chyběla, doporučuji si po výstavě zajít na kávu a kousek lahodného sladkého pečiva do nedaleké cukrárny a pekárny La petite France. Za mandlový croissant se mohu zaručit, adresa je Myslíkova 22. Úsměv na tváři je bonusem.