Francouzské pusinky v Praze

Už je tomu víc než rok, co v Praze nedaleko náměstí Republiky otevřelo proslavené francouzské cukrářství Aux Merveilleux de Fred. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, vězte, že stojí za návštěvu. A to určitě více, než jednou. Za jedinou návštěvu totiž nestihnete ochutnat všechny dobroty, které vám místní cukráři připravují na očích přímo v okně do ulice. 

Cukrářství Aux Merveilleux de Fred je ve Francii pojmem. Jako svou vlajkovou loď nabízí zákusek “Merveilleux”, který v osmdesátých letech minulého století vytvořil cukrář Frédéric Vaucamps ve své cukrárně v Lille. Jedná se o lehkou a nadýchanou sněhovou pusinku obalenou ve šlehačce a čokoládové posypce, která dala později název celé síti cukráren. Kromě čokoládové příchutě nyní nabízejí například karamelovou, citronovou či kávovou variantu. Vedle pusinek všech velikostí zde najdete také vafle, croissanty, cramic briošky a další poklady francouzské cukrařiny a pekařiny. V současné době má cukrárenská síť 29 poboček, ta pražská je jediná ve střední Evropě. 

Kromě chuťových buněk si návštěvu cukrářství “U Freda” užije i vaše estetické cítění. Prostoru laděného do černé, bílé a zlaté dominuje obrovský křišťálový lustr české značky Preciosa Lighting, za který by se nemuseli stydět ani v tanečním sále v zámku na Loiře, masivní dřevěný pult a dobový galantní výjev na stěně protilehlé k pultu. 

Interiéry cukráren odkazují na barokní Francii v období Direktoria, tedy samého konce 18. století, kdy se lidé z vyšší společnosti, takzvaní Incroyables (Neuveřitelní) a Merveilleuses (Úžasné), chodili bavit a ukazovat se do luxusně zdobených salonů, kde nad hovory o politice popíjeli čaj a jedli zákusky. 

Příjemnou zprávou je, že ačkoliv návštěva této luxusní cukrárny není za hubičku, v rámci pražských cen se rozhodně nejedná o přemrštěné částky a poměr kvality a ceny je opravdu skvělý. Ostatně, na nabídku se můžete podívat sami na webových stránkách podniku. Tak co, vyrazíte si?