Den Bastily: největší francouzský státní svátek

Čtrnáctého července Francouzi slaví svůj největší státní svátek. Ačkoliv ho mimo Francii známe jako “Den Bastily”, francouzi ho nazývají prostě “Svátkem 14. července” nebo “Státním svátkem.” 

Právě v tento den roku 1789 vtrhl revoluční dav před brány pevnosti přebudované na věznici s cílem získat střelný prach do zbraní a osvobodit vězně. Po několikahodinové bitvě dav Bastilu dobyl a započala se Velká francouzská revoluce. V Bastile se nacházelo pouhých sedm vězňů, žádný z nich tam navíc neseděl z politických důvodů, i tak se ale dobytí Bastily stalo symbolickým aktem, který spustil desetileté období změn a krvavých bojů, které ve výsledku vedly k pádu monarchie, popravě krále Ludvíka XIV. a královny Marie Antoinetty, a postupem let k vytvoření republiky a občanské společnosti. Heslem revoluce se stalo Svoboda, volnost, bratrství, které je nyní mottem Francouzské republiky, a zdobí veřejné budovy, mince nebo poštovní známky. 

Francouzi dnes považují čtrnáctý červenec za svůj nejvýznamnější státní svátek. Po celé zemi se konají oslavy, lidé tančí do časného rána, na náměstích hraje hudba a všude vlají státní vlajky. Lidé projevují svou národní hrdost a oblékají se do barev francouzské trikolory. Během oficiální části probíhá na Champs-Elysées velkolepá vojenská přehlídka s přelety stíhaček, které na nebe namalují trikoloru. V noci se pak Pařížané těší na tradiční ohňostroj nad Eiffelovou věží. 

Kdo má to štěstí a navštíví Paříž právě v den oslav, odveze si nezapomenutelný zážitek. A pokud (tak jako já) letos zůstáváte doma, můžete si dát alespoň nějakou francouzskou delikatesu a večer si připít. Na Francii! 

 bastila