Filmy s atmosférou Francie

Ačkoliv nás to v létě táhne ven a na dlouhé sledování filmů pod dekou máme vyhrazeny spíše chladnější měsíce, určité filmy se k létu prostě hodí. Dokážou navodit blažený pocit z prázdninových dnů, které jako by neměly nikdy skončit, protože slunce svítí tak dlouho a vzduch voní posečenou trávou. Podívejte se se mnou na mé oblíbené feel-good filmy, ve kterých nasajete atmosféru sladké letní Francie.

Čokoláda (Chocolat, 2000)
V Čokoládě dostanete romantiku s bohémskou Juliette Binoche a Johnym Deppem v překrásném a trochu ospalém francouzském městečku, které je zprvu poněkud prudérní, téměř pohádkový krámek s čokoládou v něm ale rozproudí život i přes nechuť některých jeho obyvatel. Ke sledování doporučuji připravit kvalitní horkou čokoládu - tak jako tak na ni během filmu dostanete chuť. Film je dostupný na Netflixu.

Láska na kari (The Hundred-Foot Journey, 2014)
Ačkoliv je děj filmu situován do michelinské restaurace v malém francouzském městě, nenechte se mýlit - jedná se o hollywoodský film s indickou koprodukcí. Výhodou je, že díky tomu můžete očekávat happyend jako hrom, což oceníte, pokud zrovna nemáte chuť na náročná dramata. Dozvíte se něco o francouzské kuchyni, která je pro svou vytříbenost považována za nejlepší na světě. Za zmínku stojí kostýmy dvou hlavních hereček: vysoce elegantní modely majitelky restaurace s tváří Helen Mirren a hravá ženskost v rozevlátých šatech mladé kuchařky ztvárněné Charlotte le Bon. Film si nyní můžete pustit na Netflixu.

Příliš dlouhé zásnuby (Un long dimanche de fiançailles, 2004)
Toto dílo se tématem mému seznamu vymyká, jedná se totiž o drama z první světové války. Režisér Jean-Pierre Jeunet (mimo jiné autor Amélie z Montmartru) však do něj vetkl takovou krásu a malebnost, že dodnes nechápu, proč je u nás film poměrně neznámý. V poválečných letech hledá energická Mathilda (Audrey Tautou) svého snoubence, který se ztratil během války mezi francouzskou a německou frontovou linií a je považován za mrtvého, ona však věří, že žije. Během pátrání se vrací zpátky v čase, odhaluje pečlivě skrytá tajemství a pět velkých milostných příběhů (včetně toho svého), které se vzájemně ovlivnily. Za pozornost stojí i stejnojmenná knižní předloha Sébastiena Japrisota.

Snílci (The Dreamers, 2003)
Paříž šedesátách let, studentské nepokoje, volné vztahy, odkazy na kinematografii a literaturu a překrásná Eva Green. Mladý Američan přijíždí do Paříže, kde se seznámí s živelnými sourozenci. Víc než na děj se film zaměřuje na atmosféru, pocity a obraz jednoho období.

Půlnoc v Paříži (Midnight in Paris, 2011)
Povinnost pro milovníky francouzského hlavního města, pocta Woodyho Allena Paříži. Americký spisovatel se při návštěvě Paříže vrátí v čase a po nocích flámuje s největšími osobnostmi meziválečné kultury - Pablem Picassem, Ernestem Hemingwayem, manželi Fitzgeraldovými nebo Salvadorem Dalím. Spektakulární! K vidění na Netflixu.

A jaký film o Francii se líbil vám? Těším se na vaše doporučení!

781A8285