Důvody, proč je podzim nejlepší období

Konec léta může být depresivní. Pro mě tedy rozhodně, protože mám hluboce pod kůži zaryto, že září znamená nástup do školy, konec prázdninového lenošení a návrat k povinnostem. Jenže jakmile se první zářijové týdny přehoupnou, dostanu se do té správné podzimní nálady a začnu si čas směřující ke konci roku užívat. A co víc, začnu mít dokonce pocit, že je podzim nejlepší roční období. 

Barvy
Není barevnějšího ročního období, než je podzim. Listy žloutnou, červenají a hnědnou, ranní světlo je měkké a odívá krajinu do zlatavé záře (pokud tedy máme to štěstí a podzim je aspoň trochu slunečný). Při chladných jasných ránech už ve vzduchu cítíme vůni přicházející zimy. V šatníku začínají dominovat syté zemité odstíny.

Měkoučké oblečení
Podzimní módu mám nejradši. Hebké tkaniny, huňaté svetry, tvídové sukně, barevné punčocháče, kozačky, kotníkové boty, vrstvení. A samozřejmě barety, které dodají každému modelu punc něčeho extra. 

Vinobraní
Krajina svádí k podzimním výletům! Parádní výlet si můžete udělat třeba za vínem. Po celé republice se konají vinobraní a pokud si to dobře naplánujete, během září a října jich stihnete hned několik. Jen v Praze můžu doporučit skvělou akci, kterou pořádá Botanická zahrada v Tróji 17. a 18. září, o týden později se koná vyhlášené vinobraní na Grébovce. Kousek za Prahou vás čeká mělnické vinobraní, a ještě lepší budete mít, pokud si naplánujete víkend na Moravě - mezi nejkrásnější vinobraní patří ta ve Znojmě a v Mikulově. Ať už si vyberete kterékoliv, jisté je, že burčák tam poteče proudem, a že si k tomu burčáku budete moci dát i spoustu jiných dobrot. 

Svatomartinské trhy
A ještě jednou víno, tentokrát Svatomartinské. Právě na svátek svatého Martina, 11. listopadu, se mohou otevírat lahve s prvním vínem roku. Na talíři většinou nechybí svatomartinská husa. K této příležitosti se ve městech často konají trhy a večer lampionové průvody. 

Nové knížky a seriály
Venku prší, obloha je šedivá, je sychravo a nevlídno. Vám to ale nevadí, protože sedíte doma v křesle zachumlaní do oblíbené deky, usrkáváte z hrnečku horkého voňavého čaje a nemůžete se odtrhnout od rozečtené knihy. Právě na podzim jich vychází hromada, však taky hlavní literární událost roku, Velký knižní čtvrtek, je naplánovaný na 13. října. V tento den u nás vychází nejočekávanější tituly roku. Dost podobné je to i s filmy a seriály - streamovací služby si na podzim nachystali několik trháků. Moc se těším na netflixovskou Wednesday od Tima Burtona, jo!

Dýně, všude dýně
Tahle posedlost k nám přišla z angloamerické kultury, ale velmi rychle se zde adaptovala. Dýně už patří k podzimu i u nás, a ještě aby ne, když se jim v našich podmínkách tak dobře daří. Můžete si s nimi vyzdobit interiér i zahradu, můžete je vydlabat a vyřezat, můžete z nich vařit. Na podzim u nás kraluje dýňová polévka, dýňový koláč a samozřejmě Pumpkin Spice Latte (ale to na mě žádné Francouzce neříkejte). 

A co na podzimu milujete vy? Těším se na vaše komentáře!